Sannfinländarnas kulturpolitik, WTF?!!!

03.03.2011 kl. 02:16

Magrittes postmoderna verk

– Det här med konst är ju en sån här fortgående debatt om vad det är. Men postmodernismen som politiskt och filosofisk riktning handlar ju om att väldigt ifrågasätta saker. Och det kan ju vara bra också att ifrågasätta makten men vi tycker att det går för långt. Men vi vill ju inte förbjuda den postmoderna konsten, den kan få finnas och väcka debatt men utanför det offentliga stödet.

Sannfinländarnas Viceordförande Vesa-Matti Saarakkala HBL 2.3.2010

- VAD I HELVETE?!!!

Alla som ifrågasätter, skiljer sig från normen skall alltså bort, allt som inte understryker patriotism skall tystas ner, postmoderna tendenser inom konst och filosofi skall försättas utanför det statliga understödssystemet och följaktligen utanför skolundervisningen. För att inte tala om vad som skulle hända med Finlandssvenskarna om Sannfinländarna fick bestämma.

Sannfinländarnas stöd uppgår nu till fucking 17,9 %!!!

När Sverigedemokraternas stöd ökade inför riksdagsvalet 2010 i Sverige handlade det om 5,7% och kommer ni ihåg den uppståndelse det blev kring det, folk kunde inte fatta hur de fått så mycket röster. Efter valet gick folk sorgeklädda och demonstrerade och var arga. Vi har ännu påverkningsmöjlighet med valet framför oss. Det är pinsamt och förödande om Sannfinländarna blir vårt näststörsta parti!

- Alltså fatta!!! Det är totalt helt jävla sinnessjukt att att främlingsfientligt parti med dessa värderingar har så mycket understöd! Jag blir helt galen!

Som (ett) finlandssvensk och (två) kulturarbetare har jag anledning att vara upprörd. 

Nu gäller det att rösta! och att göra bra konst!


Kommentarer (5)
Hannu Oskala har ett bra svar. Hur mycket postmodernism finansieras egentligen med statens pengar? http://hannuoskala.fi/2011/02/26/persu-edella-premodernismiin/
poppe.ratata.fi03.03.11 kl. 02:20
Alltså hur tänkte man här? Tänker inte persuna alls längre än sin egen generation? Joo, finländska kulturarvet i all ära, allmännbildande att känna till osv. men dagens nutidskonst kommer ju att vara morgondagens kulturarv!
adarling.ratata.fi03.03.11 kl. 11:44
PRECIS!
03.03.11 18:47
En sak man kan fundera på som jag tycker att var intressant är att Visst politiker bestämmer över stadsunderstöd, men hur mycket kan politiken bestämma över vad som är bra konst eller inte eller postmodernt. Det handlar ju sist och slutligen om åsikter och om politiken får den makten att besluta vad som är bra eller dåligt är det ju fel.
Fia03.03.11 kl. 18:24
ja, det är ju just det... för jävligt... Visst är sekelskiftes konstnärerna viktiga o.s.v. men att säga att det är det enda rätta och att postmodernismen (vars grundpelare är att komma ifrån absoluta sanningar) skall totalt bort är det dummaste jag har hört. Stryka historia liksom... Sen kan man tycka om vilken konst man vill, men man skall ha rätt att välja i alla fall! jag är kanske inte så oroad över pengarna i sig. (Pengar att göra vår konst har vi ju inte nu heller) men om 17,9 % av Finlands befolkning uttalat inte stöder nytänkande och framåtsträvande inom konst och filosofi och man dessutom stryper tillgångarna och aktivt tystar ner människor som ifrågasätter så blir man ju onekligen lite oroad! Visst kommer människor att fortsätta ifrågasätta och göra konst, men det är ju skrämmande att motståndet är så stort!
03.03.11 18:47
Men 17, 9 e ju bara en uppskattad siffra, tror faktiskt inte alls de kommer få lika mycket röster i valet FAKTISKT. Sen undrar man ändå om de e lika stor proccent som bara helt enkelt aldrig haft en åsikt angående kultur och konsgt (se Jepo bon me nyaste BMW) Nu är det bara massa såna människor som skriver under någon annans åsikt (eller låt oss kalla det dumheter) Någonstans det kanske finns nåt bra i detta som att man känner att man vill göra någonting, att konsten också kan riktas mot populismen. Att man på olika kulturella sätt tar avstånd. Men JO det är sjukt! Det var den här söndagens funderingar
Fia06.03.11 kl. 11:00
Jag håller med!! Helt bisarrt. Måtte folk ta sig samman! Kram, Seaberg PS. Annars spännande det verkar vara där i Berlin :)
Madicken07.03.11 kl. 20:16

Jag är Elin. Jag är teaterproducent och har just flyttat till Berlin, nu kretsar mitt liv kring mitt jobb med min teatergrupp Nya Rampen. Bloggen finns främst till för att mina vänner och min familj skall ha lite insyn i min vardag nu när jag bor i här.

Senaste kommentarer

29.09, 03:04status september 2011 av Linda Molin
08.09, 11:27juni 2011 av Fia
08.08, 06:43juni 2011 av A-K
09.06, 16:34Paris turnédag 1 av Seaberg