Amsterdam-helgen i korthet

14.03.2011 kl. 21:51

resesällskapet

Jag orkar inte formulera mej, men vill ändå berätta om min helg så det får bli i listform. (för övrigt den bästa formen)

Vi har:
- sett en hel del av Leiden, Amsterdam och helt tillräckligt av Rotterdam.
- konstaterat ca. femttitusen gånger per dag att Holland är sjukt mysigt. Jag har sett drömlägenhet efter drömlägenhet och blivit väldigt Holland-nostalgisk av huset vi bodde i, det kändes som om man bodde på en bygga med kanalen rakt utanför bakdörren.
- tyckt att det varit skönt att kunna prata engelska utan att den man behöver få känslan av att den man pratar med är egentligen är lite störd på att man inte pratar tyska. (Imorgon anmäler jag mej till tyska kursen)
- åkt på kanaltur i Amsterdam, besökt van Gogh museet.
- ägnat oss åt en lite otippad sysselsättning, nämligen radiostyrd helikopter.
- ätit obligatoriska Patat met på Damrak (tjocka pommes frites med majonnäs). Tyvärr inga pannekoeken.
- testat på nya Holländska ölsorter så fort tillfälle erbjudits.
- sett en föreställning av den grupp som borde vara top notch av fri och experimentell teater i Holland. Jag koncentrerade mej dock starkt endast på överlevnad under de 90 minuterna föreställningen pågick. Positivt är ju att nu har man i alla fall sett dem och vet vad de sysslar med.
- konstaterat att man aldrig behöver åka Rotterdam igen, mycket opersonlig och helt enkelt en ful stad.
- blivit bjuden på (jag vågar påstå) årets bästa middag av storebror i Leiden; 4 rätter chefs choice, med utvalda passande viner till alla rätterna.
- vandrat omkring i Red-light district. Förundrats över fenomenet och fört många långa diskussioner om prostitution. Det väcks onekligen en hel del frågor när man ser de här brudarna stå 30 cm ifrån en bakom sina glasdörrar och knacka och vinka åt förbipasserande. Det är helt absurt! (Dessutom googlade vi upp att det kostar 50€ för ca 20 minuter och på en bra kväll har de ca 5 eller 6 kunder d.v.s. 300€, minus hyra av båset, minus skatt. Alltså, WHAT?! De förtjänar ju dessutom ingenting! Varför, VARFÖR gör man detta?)

Vårt tåg gick kl.6 i morse, sov bara ca 3 timmar i natt, så jag är fortfarande lite vimmelkantig. Det är konstigt att vara på resa (Amsterdam) när man är på resa (Berlin). Dubbelresa liksom, huvudet hänger inte riktigt med.

Btw, tåg är en genial uppfinning

Jag kom på att jag saknar:
- hav, eller vatten överlag. Båtar, hamnar, allt. Sommaren i Berlin blir nog en prövning.
- fågelsång, hade glömt hur fint det är med fågelsång på morgonen. (Fast första morgonen blev jag lite störd när de började kvittra, det lät som värsta regnskogen. Jag fick för mej att Kalle hade en sån Wake-up lampa som börjar spela fågelsång när man skall vakna. Jag blev helt galen av hur hög volym den var på och började halvt i sömnen söka efter wake-up lampan i rummet för att stänga av den, det slog mej inte att det var live så att säga.)


det fick bli en google-maps bild av huset där vi bodde i Leiden. Mysfaktor hög.
Kommentarer (1)
Elin, om vi räknar sex (höhö) kunder / kväll - skälig hyra (50e?) - skatt (uppskattar runt 20%), så slutar kvällen på 184€. Tänker man sen att de antagligen jobbar minst sex dagar i veckan, landar de på ungefär 3680 euro i månaden EFTER skatt. Det är inte helt fy skam, för något som är helt lagligt. Jag pratar inte för prostitution, jag säger bara att det säkerligen finns en anledning till att de gör det ;)
Jonas23.03.11 kl. 14:56

Jag är Elin. Jag är teaterproducent och har just flyttat till Berlin, nu kretsar mitt liv kring mitt jobb med min teatergrupp Nya Rampen. Bloggen finns främst till för att mina vänner och min familj skall ha lite insyn i min vardag nu när jag bor i här.

Senaste kommentarer

29.09, 03:04status september 2011 av Linda Molin
08.09, 11:27juni 2011 av Fia
08.08, 06:43juni 2011 av A-K
09.06, 16:34Paris turnédag 1 av Seaberg